U verkiest een groepsverzekering waarbij de premies worden belegd in een of meerdere beleggingsfondsen?
Onze producten Cash Balance in Tak 23 spelen perfect in op de economische realiteit waar we ons in bevinden. Want als u een groepsverzekering wilt opstarten, wilt u wellicht ook dat uw werknemers er zoveel mogelijk pensioen aan overhouden? En wat als u dit zelfs kunt opbouwen dankzij een lagere financiering over de lange termijn?
U kan bovendien uw werknemers extra beschermen in geval van arbeidsongeschiktheid en overlijden door het toevoegen van risicowaarborgen aan de groepsverzekering.
Bovendien is er ook een Tak 23 oplossing voor uw bonusplan mogelijk.
Ontdek hoe onze oplossingen dit kunnen waarmaken en waarom Vivium de meest betrouwbare partner is voor u!
Waarom beleggen in Tak 23?
Algemeen positieve trend op lange termijn in Tak 23
Tak 23 is een middelenverbintenis. Dit wil zeggen dat bij investeringen in Tak 23 het kapitaal en het rendement niet gegarandeerd zijn door de pensioeninstelling. De Wet op Aanvullende Pensioenen (WAP) schrijft echter wel een minimum rendement voor dat momenteel 1,75% bedraagt. De laatste jaren is de trend van de rendementen in Tak 23 beleggingen positief en overschrijden ze dit minimum rendement.
Onderstaande grafiek toont u het rendement van de klassieke risicoprofielen over de laatste 20 jaar, gebaseerd op de MSCI World Index (aandelen) en de Bloomberg Global Aggregate Index (obligaties).
Dalende rendementen in Tak 21
Tak 21 is een resultaatsverbintenis, waarbij de verzekeraar het resultaat waarborgt. Reeds jaren kende de Belgische lange termijnrente een dalende trend. De Wet op Aanvullende Pensioenen (WAP) verplicht de werkgever momenteel om een minimumrendement te garanderen van 1,75%.
Wat is Cash Balance?
Pensioenbelofte
In een plan van het type “Cash Balance” belooft u aan de aangeslotenen een pensioenbedrag dat kapitaliseert aan een bepaald rendement. Dat pensioenbedrag kan een forfaitair bedrag zijn of een bedrag dat wordt uitgedrukt als een percentage op het salaris. Dit bedrag noemen we een “toegekend pensioenbedrag”.
Rendement
U belooft als werkgever een vooraf vastgelegd rendement aan uw aangeslotene. Dit kan een vast rendement zijn, bijvoorbeeld 0%, 1%,... of een variabel rendement in functie van artikel 24 van de Wet op Aanvullende Pensioenen (vandaag 1,75%).
Collectieve kapitalisatie
De stortingen van de werkgever, ook dotaties genoemd, komen terecht in een collectief financieringsfonds, waar ze voor alle aangeslotenen gezamenlijk collectief beheerd worden. Achterliggend worden jaarlijks de rechten per aangeslotene berekend. Bij uitkering of overdracht van reserves wordt het kapitaal uit het collectief financieringsfonds gehaald.
Ook mogelijk in een cafetariaplan
Naast een kapitaal bij pensionering of een kapitaal bij overlijden vóór de pensionering biedt Vivium verschillende risicowaarborgen aan.
U kunt dan kiezen voor een vaste formule voor iedereen of u kunt uw werknemers de keuze laten tussen bepaalde formules.
Minimale rendementsgarantie
De wetgever legt een minimale rendementsgarantie op zodat werknemers, bij pensionering, bij opheffing van de pensioentoezegging of bij overdracht van hun opgebouwde spaartegoeden bij uittreding, minstens de voor hen gestorte bedragen gekapitaliseerd aan een wettelijk vastgelegde intrestvoet ontvangen.
Deze wettelijke rendementsgarantie moet door de inrichter (werkgever) gegarandeerd worden. Als de opbrengsten van de gestorte bijdragen aan een pensioeninstelling minder bedragen dan wat wettelijk vastgelegd is, dan moet de inrichter een bijkomende storting verrichten.
Aanbod met een vooraf vastgelegd rendement voor uw werknemers
Onze producten Cash Balance in Tak 23 zijn gekoppeld aan een selectie van beleggingsfondsen. Uw werknemers genieten van een rendement dat u op voorhand vastlegt. De meeropbrengst uit de beleggingen, die het vooraf vastgelegd rendement overschrijdt, kan u op verschillende manieren aanwenden, dit is één van de unieke kenmerken van onze Cash Balance Tak 23 producten.
Voordelen voor u als werkgever
- Aantrekken en behouden van talenten
- Fiscaal aftrekbare groepsverzekeringspremies en dotaties
- Betrouwbare partners
- Verwachte lagere financiering op lange termijn
- Keuze uit rendementen om toe te kennen aan de werknemer
- Dotaties spreiden
- Selectie van performante (impact)fondsen
- Veiligheidsbuffer mogelijk
- Vrijstelling van dotatie via contribution holiday
Voordelen voor uw werknemers
- Meer financiële middelen bij pensionering
- Financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid of overlijden
- Gunstige fiscaliteit op de premies en dotaties en bij uitkering
- Rendementsgarantie
- Transparante pensioenbelofte
- Zekerheid naar de toekomst toe
- Hoger rendement dan art. 24 WAP mogelijk
Belangrijkste kenmerken van ons aanbod
Beleggen in Tak 23 voor de groepsverzekering met een vooraf vastgelegd rendement voor uw werknemers? Vivium heeft dit samengebracht in een uniek concept.
Gespreide dotaties
Om u te beschermen tegen minder gunstige evoluties op de beleggingsmarkt, zorgt Vivium ervoor dat u geen te grote risico’s neemt door uw dotaties te spreiden in maandelijkse stortingen.
Buffer
Bovendien kunt u er ook voor kiezen om bij de start al een ‘spaarpotje’ aan te leggen, een zogenaamde veiligheidsbuffer zodat u niet onmiddellijk hoeft bij te financieren als de financiële markten het even minder goed doen.
Meeropbrengsten uit uw Tak 23 belegging actief aanwenden
U wilt vooral beleggen in tak 23 omdat u gelooft dat uw gestorte dotaties toch wel meer kunnen opbrengen dan het vooraf vastgelegde rendement voor uw werknemers. Maar waar gaan die meeropbrengsten dan naartoe? Bij Vivium kunt u kiezen. Ofwel geniet u zelf van het voordeel en kan u als het goed gaat op de financiële markten een periode geen dotaties meer betalen omdat het financieringsfonds voldoende middelen bevat (contribution holiday). Of u kunt uw werknemers mee laten genieten en hen automatisch een deel van het extra rendement toekennen door hen een bijkomend toegekend pensioenbedrag te bezorgen.
Switch van beleggingsfonds
U kunt wanneer u het wilt, omschakelen naar een ander beleggingsfonds van Vivium of naar een combinatie van meerdere beleggingsfondsen van Vivium. Wij bieden u deze mogelijkheid 1 keer per jaar kosteloos aan.
Onze beleggingspartners en onze beleggingsfondsen
Vivium laat zich in haar fondsenaanbod bijstaan door Degroof Petercam Asset Management en Triodos Investment Management, twee ervaren en betrouwbare spelers in het Belgische én internationale beleggingslandschap.
Degroof Petercam AM (DPAM) is een Belgische vermogensbeheerder, met internationale aanwezigheid en 30 jaar expertise in asset management. De in house expertise van Degroof Petercam AM werd in 2021 beloond met maar liefst 5 Fund Awards door De Tijd/L’Echo.
De asset allocatie gebeurt intern volledig door DPAM aan de hand van een kwalitatieve analyse van micro- en macro-economie. Hiervoor kan DPAM rekenen op een uitgebreid en ervaren team van analisten en economen. De portefeuilles worden gebalanceerd en gediversifieerd beheerd. U belegt via één fonds in een waaier van activa, sectoren en regio’s.
In 2020 ontving DPAM voor het vierde opeenvolgende jaar de hoogste A + rating voor haar toepassing van de door de VN gesteunde principes voor verantwoord beleggen (UNPRI).
Triodos Investment Management is een wereldwijd actieve impactbelegger met ruim 25 jaar ervaring. Zij zien impactbeleggen als een drijvende kracht in de overgang naar een meer inclusieve en duurzame wereld.
De missie van Triodos IM is om geld in te zetten voor positieve sociale, ecologische en culturele veranderingen in de overgang naar een economie waar mens en planeet op de eerste plaats komen. Hun missie is om geld te laten werken voor positieve verandering en tegelijk een gezond financieel rendement voor u als belegger te genereren.
De onderliggende Triodos IM fondsen hebben een duurzame belegging als doel, en voldoen aan de normen van de zogenaamde “donkergroene” fondsen gedefinieerd in de SFDR Verordening.
Samen met onze beleggingspartners selecteerde Vivium beleggingsfondsen die een combinatie aanbieden van obligaties en aandelen:
Meer weten over deze beleggingsfondsen?
Via deze pagina vindt u de maandelijkse fact sheets van de EB Tak 23 fondsen van Vivium, het EB Tak 23-fondsen Beheersreglement en meer algemene informatie zoals een document met informatie over de wijze waarop Vivium duurzaamheidsrisico’s integreert.
Of bezoek via onderstaande linken de gedetailleerde info die de vermogensbeheerders voor de onderliggende beleggingsfondsen ter beschikking stellen op hun website. Hou er rekening mee dat de kosten en rendementen kunnen afwijken van de EB Tak 23 fondsen van Vivium.
MXD-Balanced Low | DPAM Horizon Balanced Low Strategy F | ISIN-code BE6299368918 | Ga naar details |
MXD-Balanced | DPAM Horizon Balanced Strategy F | ISIN-code BE6299372951 | Ga naar details |
MXD-Active | DPAM Horizon Active Strategy F | ISIN-code BE6299358810 | Ga naar details |
I-MXD-Low | Triodos Impact Mixed Fund-Defensive I-cap | ISIN-code LU1956011198 | Ga naar details |
I-MXD-Balanced | Triodos Impact Mixed Fund-Neutral I-cap | ISIN-code LU0504302943 | Ga naar details |
I-MXD Active | Triodos Impact Mixed Fund-Offensive I-cap | ISIN-code LU1956011784 | Ga naar details |
Duurzaam beleggen
Duurzaamheidsrisico’s worden geïntegreerd in de beleggingsbeslissingen
Vivium selecteert voor de EB Tak 23 fondsen alleen onderliggende fondsen die de ESG-richtlijnen respecteren. We zijn ervan overtuigd dat investeringen in bedrijven en sectoren die aandacht besteden aan duurzame ontwikkeling op gebied van ESG (milieu, sociaal en goed bestuur) op termijn de beste keuzes zijn.
Deze overtuiging zetten we kracht bij door voor de selectie van externe vermogensbeheerders voor ons Tak 23 aanbod ons mede te laten leiden door de wijze waarop ze duurzaamheidsrisco’s beheren.
Elk van de vermogensbeheerder moet als een minimum, de Principes voor Verantwoord Beleggen, een wereldwijd initiatief ondersteund door de Verenigde Naties ondertekenen. Daarnaast geven we voorkeur aan fondsen die, naast de uitsluiting van controversiële activiteiten, ESG-selectiecriteria integreren in het investeringsbeleid.
Voor de onderliggende fondsen houdt Vivium rekening met duurzaamheidsrisico’s op basis van de Morningstar Duurzaamheidsrating, de Morningstar ESG Risk Score, de Morningstar Carbon Risk Score en Fossil Fuel involvement.
De onderliggende Triodos beleggingsfondsen hebben bovendien een Towards Sustainability label, een kwaliteitsnorm rond duurzaam beleggen voor financiële producten. Fondsen met dit label voldoen aan verschillende eisen rond uitsluiting, impact, engagement, transparantie en verantwoordingsplicht. Het label staat onder onafhankelijk toezicht.
Vivium biedt duurzame beleggingsmogelijkheden aan
Vivium waakt erover dat zij in haar Tak 23 aanbod alleen kiest voor onderliggende fondsen met duurzame kenmerken (art. 8 SFDR), alsook voor onderliggende fondsen die een duurzame belegging tot doel hebben (art. 9 SFDR).