Keer terug
Meld IPT's vóór 31 maart aan de FSMA
Image of the blog article

Een individuele pensioentoezegging - of kortweg IPT - is een niet-stelselmatige pensioentoezegging die u aan één werknemer doet. Omdat zo’n IPT afwijkt van de norm, is ze strikt geregeld.

Drie wettelijke beperkingen:

  1. Voor 2019 bedraagt de geïndexeerde premie die u op jaarbasis mag aftrekken 2.490 euro, inclusief taksen (in 2018 was dit 2.440 euro). Persoonlijke bijdragen van uw werknemer en premies voor aanvullende waarborgen tellen niet mee in dat totaal.
  2. U mag een IPT alleen toekennen als u daarnaast ook een groepsverzekering voor al uw werknemers hebt in uw onderneming. U riskeert een strafrechtelijke sanctie of een geldboete als u deze regel niet naleeft.
  3. U mag geen IPT toekennen in de 36 maanden vóór brugpensioen, pensioen of gelijkgestelde overeenkomsten (denk aan canada dry). Anders riskeert u een administratieve geldboete van 35 procent op het kapitaal.

Een extra verplichting: U moet elk jaar vóór 31 maart aan de FSMA melden hoeveel IPT’s u toekende in het jaar ervoor. En u moet het bewijs leveren dat er een pensioentoezegging is voor alle werknemers. Dat doet u met dit formulier.

Meest gelezen

 

Alle artikels