Keer terug
Gratis onlinetool om stress te doorbreken in coronatijden
Image of the blog article

De impact van de coronacrisis laat zich op heel wat vlakken voelen. Een aantal sectoren is zwaar getroffen, bij andere valt de economische impact mee, maar de coronamaatregelen hebben op nagenoeg iedereen een invloed. Naast de werk- en financiële onzekerheid leeft bij heel wat mensen ook de vrees om besmet te worden met het coronavirus COVID-19.

Logisch dus dat deze crisis sporen nalaat en heel wat stress en onrust veroorzaakt bij uw werknemers of collega’s, maar misschien ook bij uzelf, uw gezin, familie of vrienden. Om mentale ondersteuning te bieden in deze verwarrende tijden, zette Vivium mee haar schouders onder de ontwikkeling van iedereenok.be. Dat is een online platform met een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan dat kan helpen gevoelens van stress en angst te doorbreken op een eenvoudige en toegankelijke manier.

Deze succesvolle aanpak is niet nieuw, maar Elke Van Hoof, autoriteit op het gebied van stress, paste de oefeningen en interventies aan de actuele coronaproblematiek aan en maakte er een toegankelijke én relevante versie van. Ze is voor iedereen toegankelijk en is eenvoudig, efficiënt én kosteloos.

Terugvinden van rust en evenwicht

De interventie op iedereenok.be leert hoe het zit met uw stressniveau en hoe u dat naar beneden kunt halen. De oefeningen kunnen alleen gedaan worden of in gezinsverband. De oefeningen zijn bedoeld als zelfhulp. Hoewel ze een wetenschappelijke basis hebben, pretenderen ze niet de professionele hulp van een psycholoog of psychiater te vervangen. Is uw stressniveau na de oefeningen nog steeds te hoog, dan wordt doorverwezen voor professionele hulp.

Bewezen succes bij crisissen wereldwijd

De interventie steunt op het internationaal erkend R-TEP protocol (Recent Traumatic Episode Protocol). Dat protocol wordt gebruikt om acute stress in crisissituaties aan te pakken en de mentale veerkracht te vergroten. Psychologen hebben dit protocol in noodsituaties meermaals met succes ingezet. Zo bewees deze aanpak al zijn effectiviteit bij natuurrampen in Mexico, Nicaragua, El Salvador, Columbia en Venezuela, de tsunami in Sri Lanka, … De inhoud  werd nu aangepast aan de actuele coronaproblematiek.

Autoriteit op het gebied van stress, burn-out en trauma

Deze online toepassing werd ontwikkeld door Elke Van Hoof. Zij is klinisch psychologe en een autoriteit op het gebied van stress, burn-out en trauma. Al meer dan 15 jaar begeleidt Elke mensen die lijden onder stress. Ze richtte Ally Institute vzw op, een onderzoeks- en trainingscentrum rond stress, en leidt het Huis voor Veerkracht. Daarnaast doceert ze medische en gezondheidspsychologie en klinisch psychologische interventies aan de Vrije Universiteit Brussel en is ze is gastdocent aan de Vlerick Business School.  

Hoe werkt zo’n interventie in de praktijk?

Het stappenplan is eenvoudig en haalbaar voor iedereen. Er is niet veel voor nodig, voornamelijk een rustige ruimte waarin u niet gestoord wordt. Als voorbereiding bekijkt u het best eerst het inleidende filmpje. Dat legt in heldere taal uit wat de coronacrisis juist met ons hoofd doet en wat het nut is van deze interventie. De eigenlijke interventie zelf duurt 45 minuten en bestaat uit ontspanningsoefeningen, een fase om te verwerken en een fase om af te sluiten.  

Zorg voor uzelf en voor elkaar  

Vivium zette mee haar schouders onder de ontwikkeling van dit platform omdat we beseffen dat deze uitzonderlijke tijden heel wat stress kunnen veroorzaken. We hopen dan ook van harte dat deze interventie uw medewerkers, collega’s, uzelf en uw dierbaren zal helpen uw mentale veerkracht terug te winnen. Aarzel zeker ook niet om de link naar het platform iedereenok.be door te sturen naar iedereen die wat mentale steun kan gebruiken.

Meest gelezen

 

Alle artikels