Keer terug
Help uzelf (en uw gezin) door de coronacrisis
Image of the blog article

De coronacrisis veroorzaakt bij heel wat mensen onzekerheid en angst. Heel begrijpelijk, want deze crisis heeft een grote impact op het leven van iedereen. Om u (en uw gezin) mentale ondersteuning te bieden in deze verwarrende tijden, steunde Vivium de ontwikkeling van iedereenok.be. Dat is een online platform met een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan dat u kan helpen gevoelens van stress en angst te doorbreken op een eenvoudige en toegankelijke manier.

Deze succesvolle aanpak is niet nieuw, maar Elke Van Hoof, autoriteit op het gebied van stress, paste de oefeningen en interventies aan de actuele coronaproblematiek aan en maakte er een toegankelijke én relevante versie van. Vallen deze coronatijden u ook zwaar? Neem dan zeker een kijkje op iedereenok.be en probeer het stappenplan eens uit. Het is eenvoudig, efficiënt én kosteloos.

Onrust, angst en stress

U probeert elke dag wat beweging te nemen, u houdt online contact met vrienden en familie, volgt een dagschema ... Maar toch voelt u zich onrustig. U slaapt moeilijk, de coronacrisis benauwt u. De verhoogde onrust, angst en stress kunnen zich uiten op verschillende manieren en in verschillende niveaus van intensiteit. Symptomen of klachten kunnen in verschillende mate invloed hebben op uw activiteiten en gedrag.

Terugvinden van rust en evenwicht

Met deze interventie leert u hoe het zit met uw stressniveau en hoe u dat naar beneden kunt halen. U kunt de oefeningen alleen doen of in gezinsverband. De oefeningen zijn bedoeld als zelfhulp. Hoewel ze een wetenschappelijke basis hebben, pretenderen ze niet de professionele hulp van een psycholoog of psychiater te vervangen. Is uw stressniveau na de oefeningen nog steeds te hoog, dan wordt u doorverwezen voor professionele hulp.

Bewezen succes bij crisissen wereldwijd

De interventie steunt op het internationaal erkend R-TEP protocol (Recent Traumatic Episode Protocol). Dat protocol wordt gebruikt om acute stress in crisissituaties aan te pakken en de mentale veerkracht te vergroten. Psychologen hebben dit protocol in noodsituaties meermaals met succes ingezet. Zo bewees deze aanpak al zijn effectiviteit bij natuurrampen in Mexico, Nicaragua, El Salvador, Columbia en Venezuela, de tsunami in Sri Lanka, … De inhoud  werd nu aangepast aan de actuele coronaproblematiek.

Autoriteit op het gebied van stress, burn-out en trauma

Deze online toepassing werd ontwikkeld door Elke Van Hoof. Zij is klinisch psychologe en een autoriteit op het gebied van stress, burn-out en trauma. Al meer dan 15 jaar begeleidt Elke mensen die lijden onder stress. Ze richtte Ally Institute vzw op, een onderzoeks- en trainingscentrum rond stress, en leidt het Huis voor Veerkracht. Daarnaast doceert ze medische en gezondheidspsychologie en klinisch psychologische interventies aan de Vrije Universiteit Brussel en is ze is gastdocent aan de Vlerick Business School.  

Hoe werkt zo’n interventie in de praktijk?

Het stappenplan is eenvoudig en haalbaar voor iedereen, inclusief kinderen vanaf acht jaar. U hebt er niet veel voor nodig, maar een rustige ruimte waarin u niet gestoord wordt, is wel aan te raden. Als voorbereiding bekijkt u het best eerst het inleidende filmpje. Dat legt in heldere taal uit wat de coronacrisis juist met ons hoofd doet en wat het nut is van deze interventie. De eigenlijke interventie zelf duurt maar 45 minuten en bestaat uit ontspanningsoefeningen, een fase om te verwerken en een fase om af te sluiten.  

Goed om weten: Ook kinderen maken zich soms zorgen over de coronacrisis en kunnen dan ook baat hebben bij deze interventie. Per twee volwassenen kunnen er tot drie kinderen (van minimaal acht jaar oud) tegelijk deelnemen. Bent u een alleenstaande ouder, dan kan er slechts één kind tegelijk deelnemen.

Zorg voor uzelf en voor elkaar  

Vivium zette mee haar schouders onder de ontwikkeling van dit platform omdat we beseffen dat deze uitzonderlijke tijden heel wat stress kunnen veroorzaken. We hopen dan ook van harte dat deze interventie u en uw dierbaren zal helpen uw mentale veerkracht terug te winnen. Aarzel zeker ook niet om de link door te sturen naar iedereen die wat mentale steun kan gebruiken.

Meest gelezen

 

Alle artikels