Keer terug
Lonen stijgen door inflatie? Groepsverzekering wordt eenmaal per jaar aangepast.
Image of the blog article

De inflatie in België is sinds begin 2021 onafgebroken aan het stijgen en bereikte in augustus 2022 met 9,94% zijn hoogste niveau sinds maart 1976.

Principe van loonindexering

De inflatie heeft een impact op de sociale uitkeringen en op de meeste lonen via het principe van loonindexering. Deze loonindexering zorgt voor een automatische verhoging van de meeste lonen wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen. 

De loonindexering gebeurt niet voor iedereen op dezelfde manier en wordt bepaald door de collectieve arbeidsovereenkomst van de sector waarin men werkt. In sommige sectoren is er geen automatische verhoging voorzien. Bij andere sectoren is er een aanpassing na overschrijding van de spilindex en bij andere gebeurt de aanpassing eenmaal per jaar. Voor de sociale uitkeringen en de lonen van ambtenaren is er een automatische aanpassing van +2% telkens de spilindex wordt overschreden.

In 2022 werd de spilindex al 3 keer overschreden. Dit gebeurde in februari, april en juli. Het Federaal Planbureau verwacht dat dit jaar de spilindex nog eens zal overschreden worden in oktober en december en vervolgens nog een keer in februari en juli 2023.

Impact op de groepsverzekering

Door de loonindexering kan het bruto maandsalaris van uw werknemers wijzigen, afhankelijk van hun statuut en het paritair comité. De groepsverzekering wordt echter slechts eenmaal per jaar herrekend: op de jaarlijkse aanpassingsdatum die bepaald is in de bijzondere voorwaarden. Dit betekent dat tussentijdse salarisverhogingen op een andere datum dan de jaarlijkse aanpassingsdatum, niet moeten doorgegeven worden via EB-Connect en niet worden uitgevoerd. Dit gebeurt pas bij de eerstvolgende jaarlijkse aanpassing. 

Meest gelezen

 

Alle artikels